درگذشته برند های مختلف دوربین مدار بسته برای ارسال و دریافت اطلاعات دارای یک چهارچوب ارتباطی و پروتکل مختص به خود بودند. به همین خاطر تجهیزات برند های مختلف برای ارسال و دریافت اطلاعات با یکدیگر سازگاری نداشتند. برای مثال امکان اتصال یک دستگاه ضبط NVR از برند X به دوربینی از برند Y وجود نداشت . به همین دلیل سیستم های نظارتی IP به علت عدم سازگاری تجهیزات مختلف با یکدیگر و درجه انعطاف پذیری کم، شدیدا دچار مشکل گردیدند.
به منظور رفع این مشکل، پروتکل (Open Network Video Interface Forum) یا به اختصار ONVIF در سال 2008 توسط شرکت های اکسیس، بوش و سونی ابداع گردید. ONVIF یک فروم صنعتی باز و جهانی است که با هدف تسهیل و گسترش یک استاندارد باز جهانی برای رابط کاربری محصولات ایمنی مبتنی بر شبکه است. صنایع نظارتی، از پروتکل ONVIF به منظور توسعه یک استاندارد جهانی برای رابط کاربری محصولات امنیتی و بهینه سازی سازگاری تجهیزات مختلف دوربین مداربسته تحت شبکه با برندهای متفاوت استفاده می کنند.
به طور کلی اهداف ONVIF شامل موارد زیر است:
- استاندارد سازی ارتباط بین تجهیزات مداربسته شبکه
- امکان استفاده همزمان از دوربین های مداربسته تحت شبکه با برندهای مختلف در یک بستر تحت شبکه
- امکان استفاده از استاندارد ONVIF توسط تمامی شرکت های تولیدکننده
پروفایل های مختلف پروتکل ONVIF
پروتکل ONVIF دارای پروفایل های متعددی است که هر کدام نحوه سازگاری و تعامل دستگاه های مختلف را مشخص می نمایند. هر محصول استانداردی به منظور عملکرد مناسب با سایر تجهیزات باید از حداقل یکی از پروفایل های ONVIF پیروی کند. برای مثال دوربین مدار بسته Hikvision از پروفایل های G و S پشتیبانی می کند. در زیر به معرفی آنها می پردازیم.
پروفایل S
در پروفایل S تمرکز بر ویژگی های مشترک سیستم های مداربسته IP است که شامل عملکرد های نرم افزاری زیر است:
- ایجاد جریان صدا و تصویر
- کنترل PTZ
- استفاده از متادیتا
- مورد استفاده در ورودی های عملکرد هشدار و خروجی های ایستگاه تقویت کننده
پروفایل C
از ادغام سیستم های کنترل تردد و دوربین مدار بسته تحت شبکه پشتیبانی نموده و قابلیت همکاری بین این سیستم ها و سیستم های ویدئویی شبکه را میسر می سازد و دارای قابلیت های زیر است:
- تنظیمات اطلاعات سایت
- مدیریت هشدار و رویداد
- کنترل دسترسی
پروفایل G
پروفایل G در واقع از عملکرد های موجود در ضبط و جستجوی تصاویر ویدئویی، صدا و متادیتا در تجهیزات تحت شبکه پشتیبانی کرده و به طور کلی شامل موارد زیر است:
- بهینه سازی ارتباط بین تصاویر زنده و تصاویر ضبط شده
- بازپخش صدا و تصویر
- جست و جو میان تصاویر ضبط شده
- کنترل عملیات ضبط و تغییر پارامتر های آن
پروفایل A
پروفایل A مختص محصولاتی است که دارای سیستم های الکترونیکی کنترل دسترسی هستند. دستگاه هایی که از پروفایل A پشتیبانی می کنند دارای مشخصات زیر هستند:
- بازیابی اطلاعات
- پیکربندی سطح دسترسی
پروفایل Q
پروفایل Q مختص سیستم های ویدئویی IP مانند دوربین ، سوئیچ ، مانیتور و … است و هدف آن به طور کلی تسهیل دسترسی و پیکربندی اساسی تجهیزات در بستر شبکه است.
- تسهیل و تسریع ارتباط دستگاهها با یکدیگر
- جست و جوی آسان تجهیزات
- راه اندازی و تنظیم پارامترها
- یک پارچه سازی داده ها و Privacy
مزایای ONVIF
یکی از محاسن ONVIF آزادی عمل در انتخاب دستگاه مورد نظر از برند های مختلفی است که از ONVIF پشتیبانی می کنند. زیرا در این دستگاه ها دیگر نیازی به پیروی از یک دستور العمل خاص نیست. پلتفرم ONVIF اکثر ویژگی های موجود در دوربین های تحت شبکه را در اختیار دارد. هر چه دستور العمل های ONVIF در دستگاه های بیشتری پیاده سازی گردد، ارائه دهندگان سیستم های نظارتی می توانند زمان کمتری را برای توسعه دستورالعمل های اختصاصی رابط کاربری در محصولات خود صرف کرده و زمان بیشتری را برای توسعه ویژگی های جدید در محصولات خود صرف کنند.
معایب ONVIF
ONVIF از جمله استاندارد های نوظهوری است که معایب خاص خودش را هم دارد به طور کلی دو فاکتور مهم در اعتبار سیستم های پیروی کننده از ONVIF وجود دارد که شامل موارد زیر است:
- نحوه پیاده سازی دستور العملهای مختلف ONVIF توسط دوربین های مختلف
- تولید کنندگان برندهای مختلف چگونه می توانند از کیفیت عملکرد دستورالعمل های ONVIF اطمینان حاصل کنند
برخی از ویژگی های موجود در سیستم های تحت شبکه در هنگام استفاده از سیستم مدیریت نظارتی که انحصارا از ONVIF پیروی می کنند از دسترس خارج شده و امکان استفاده از آنها میسر نیست. بنابراین جهت به کارگیری برخی از این ویژگی ها ممکن است نیاز داشته باشید تا از دستو ر العمل های خاص برند مورد استفاده خود استفاده کنید.
سرور دوربین مداربسته چیست چه وظیفه ای دارد
سرور ها، کامپیوتر های معمولی با ظرفیت بالا و توان گرافیکی پیچیده تری هستند که بعنوان سرویس دهنده اصلی به سایر کامپیوتر های client همواره روشن و در دسترس اند.
عملکرد یک سرور کامپیوتری ذخیره، بازیابی و ارسال فایل ها و داده های کامپیوتری به سایر رایانه های موجود در شبکه است. مثال جالب این موضوع در مقیاس بزرگتر، شبکه کامپیوتری جهانی یا همان اینترنت است که وابسته به تعداد زیادی از سرورها در سرتاسر جهان است.
در گذشته در نصب دوربین های مدار بسته تحت شبکه از سرور ها به جای NVR ها جهت ضبط تصاویر ارسالی استفاده می گردید. اما امروزه بیشتر از دستگاه ضبط NVR برای ثبت تصاویر در بستر شبکه و کنترل و مدیریت مکان مورد نظر استفاده می گردد. اما گاهی اوقات به دلایلی همچون نیاز به عملیات پردازش تصویر و یا سلیقه کارفرما یا مواردی همچون وجود سرور های با ظرفیت خالی در سازمان های بزرگ، بیشتر از سرور ها استفاده می شود.
مزایای استفاده از سرور ها در دوربین مداربسته
- نرم افزار های متعددی برای نصب بر روی سرور ها وجود دارند که دارای قابلیت ها و آپشن های متعدد و ویژه ای هستند که این قابلیت ها در برخی از نرم افزار های VMS مانند Hikvision IVMS و Dahua PSS رایگان و یا در Blue Iris ارزان بوده اما در برخی دیگر نظیر Milestone, Exacq, Avigilon مستلزم پرداخت هزینه است.
- سرور ها بسیار انعطاف پذیر بوده و بسته به قابلیت سخت افزاری خود تا از چندین هزار دوربین در یک بستر تحت شبکه پشتیبانی کنند.
- امکان نصب نرم افزار هایی با قابلیت های گسترده نظیر پلاک خوانی، تشخیص چهره افراد، شمارش افراد و … توسط نرم افزار های موجود در سرور ها امکان پذیر است.
- سرور ها قابلیت و ظرفیت ذخیره سازی بالایی داشته که به مراتب از NVR ها بیشتر است.
- سرور ها به دلیل داشتن پردازنده های قوی سرعت عملکرد بالایی دارند.
معایب استفاده از سرور
- سرورها نسبت به دستگاه های ضبط NVR از انرژی برق بیشتری استفاده می کنند و هزینه های آپدیت و نگه داری آنها نیز به مراتب بیشتر از NVR هاست.
- برخی از NVR ها دارای قابلیت POE بر روی خود دستگاه هستند که راه اندازی و نصب را آسانتر می کند اما در مورد سرور ها حتما باید از سوئیچ های POE و یا POE injector استفاده گردد.
مقایسه کلی دستگاه ضبط NVR و SERVER
اکثر مشتریان به دنبال کاهش هزینه های خود هستند، بنابراین NVR را انتخاب می کنند. زیرا دارای قیمت پایین تری نسبت به سرور بوده و نصب آسان تری نیز دارد. NVR ها مشکلات نرم افزاری کمتر و پایداری سیستمی بیشتری نسبت به سرور ها دارند.
از مزیت های دیگر NVR نسبت به سرور می توان به سوئیچ داخلی POE اشاره نمود که باز در کاهش هزینه ها نقش موثری داشته و دیگر نیاز به هزینه جداگانه برای خرید POE وجود ندارد. اما با این وجود نمی توان از قابلیت هایی نظیر قدرت پردازش بالا، قابلیت های تصویری ویژه نرم افزار ها و …. در سرور ها غافل ماند.
به طور کلی برای انتخاب میان سرور و یا دستگاه ضبط NVR به فاکتور هایی نظیر بزرگی پروژه، مقیاس پذیری سیستم ها و از همه مهم تر چگونگی کارکرد آنها است که تعیین می کند کدام یک گزینه مناسب تری برای شماست. اخیرا NVR هایی با قیمت بالاتر به بازار آمده اند که برخی از قابلیت های ترم افزاری مانند شمارش افراد را دارند. نتیجتا به دلیل هزینه کمتر دستگاه های NVR، استفاده از این دستگاه ها در پروژه های کوچک مقرون به صرفه تر بوده و در صورت نیاز به افزایش تعداد دوربین های مدار بسته تحت شبکه در پروژه های بزرگ تر، که نیازمند به امکانات خاص نرم افزاری ویژه ای هستند، استفاده از سرورهای کامپیوتری مناسب تر خواهد بود.
بیشتر بخوانید: